Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Saraybosna Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti aynı zamanda en büyük şehridir. Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça resmi dilleridir. Saraybosna’nın büyük bir kısmı Bosna Hersek Federasyonu topraklarında, bir kısmı da Sırp Cumhuriyeti’nde olan vadi üzerine kurulmuş ve Saraybosna’nın merkezinden üç tane nehir geçmesi sebebiyle su ve köprüler şehri olarak da bilinmektedir. Saraybosna kültürel çeşitlilik bakımından Balkanlar’daki en önemli şehirlerden biri olması sebebiyle Avrupa’nın Kudüs’ü olarak bilinir. Çünkü bünyesinde barındırdığı dinler Müslümanlık, Musevilik, Katoliklik ve Ortodoksluk barış içinde varlığını sürdürmüş ve dini çeşitliliği oluşturmuştur. Dini çeşitlilik sebebiyle bu güzel şehirde aynı anda farklı ibadethaneleri bir arada görebilirsiniz.

SARAYBOSNA’NIN TARİHİ

1463’te Osmanlı idaresine geçen Bosna Hersek 19. Yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı Hakimiyetinde kaldı. Bu sebeple geçmişten günümüze Osmanlı İzlerini taşıyan, o zamanlarda yapılan cami, köprü, han ve hamam gibi yapılar Osmanlı ruhunu yaşatmaya devam ediyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun döneminde aynı zamanda Kuzey’in Şam’ı olarak da anılmıştır. Aynı zamanda Türklerin Avrupa’da kurduğu en büyük kent ünvanını taşıyor. Saraybosna, uluslararası anlamda çok önemli olaylara ev sahipliği yapmıştır. 1914 yılında I. Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olarak gösterilen Arşidük Franz Ferdinand’ın Gavrilo Princip tarafından suikastı bu şehirde gerçekleşti. Daha sonrasında 1984 yılında Kış Olimpiyat Oyunları yine bu kentte yapıldı. 1992 – 1995 yılları arasında Bosna Savaşı gerçekleşmiş ve bu savaş esnasında Saraybosna kuşatması, modern savaş tarihinin en uzun kuşatması olmuştur.

SARAYBOSNA’NIN PARA BİRİMİ NEDİR?

Bosna Hersek’in resmi para birimi pek çok yerde Bosna Hersek Markı, ya da Bosna Hersek Dönüştürülebilir Markı şeklinde ve BAM kısaltmasıyla göreceksiniz. Aynı zamanda kendileri Konvertible Mark diyorlar, paralarının üzerinde de KM şeklinde kısaltması var. 

SARAYBOSNA’YA NASIL GİDİLİR?

Saraybosna, vizesiz gidilen ülkelerin en güzellerinden biridir. Saraybosna Türkiye’den saat dilimi olarak bir saat geridedir. Saraybosna’ya Türkiye’den uçakla, otobüsle veya arabayla gitmek mümkündür.

1- Uçak ile Ulaşım:

Ulaşım olarak uçak seçeneğini tercih ederseniz, Saraybosna’ya direkt uçuş bulunmaktadır. Uçuş ortalama 2 saat sürmektedir. Yanınıza sadece Pasaportunuzu almanız yeterli olacaktır. Saraybosna Havaalanına vardığınızda da gitmek istediğiniz yere ulaşmakta zorluk çekmezsiniz. Çünkü Saraybosna Havaalanı merkeze yaklaşık 10 KM uzaklıkta yer almaktadır.

2- Otobüs veya Araç ile Ulaşım

Otobüs veya araba seçenekleriyle gitmek isterseniz ulaşım Bulgaristan üzerinden sağlanacağı için Bulgaristan Vizesi veya Schengen Vizesine sahip olmanız gerekiyor. Otobüsle, İstanbul Esenler Otogarı’ndan başlayan, Edirne, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ güzergahını izleyerek devam eden ortalama 33 saat sonucunda noktalanan bir yolculuk olacaktır. Arabayla seyahat etmeyi severler için arabayla gitmekte mümkün. İstanbul ile Saraybosna arasında 1.162 km mesafe bulunmaktadır. Özel araçla trafik ve sınır kontrollerindeki beklemeler haricinde ortalama 15 saat gibi bir sürede şehre ulaşım mümkün.

Yorum Yapın