Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kamp Yapılacak Yerler: Sorgun Tabiat Parkı

Sorgun Tabiat Parkı, Türkiye sınırları içerisinde kamp yapılacak yerler arasında yer alan nezih bir kamp alanıdır. Sorgun Tabiat Parkı, özellikle de Ankara’da ikamet etmekte olanlar için güzel bir hafta sonu kaçamağı sunuyor. Biz de Sorgun Yaylası sınırlarında gerçekleştirmiş olduğumuz eşsiz kamp deneyimini sizlerle paylaşmak istedik.

Sorgun Tabiat Parkı içerisinde de yer alan tüm imkanları ve kamp deneyimlerini bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Sorgun Tabiat Parkı Kamp Alanı:

Sorgun Tabiat Parkı, Ankara ili sınırları içerisinde yer alan Güdül ilçesine bağlı bir alandır. 2011 yılında ilk kez tabiat park olarak tanımlanan Sorgun, tesisleri ile hem kampçılar hem de piknik yapmak isteyenler için fırsatlar sunuyor. Sorgun Göleti Tabiat Parkı kamp alanı kapsamında hizmet veren yaklaşık 50 hektarlık bir alan bulunuyor. 

Siz de yakın dostlarınız ya da aileniz ile Ankara’ya oldukça yakın olan bu alanda kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Biz de sizlerle Sorgun Tabiat Parkı alanında yaptığımız kamp deneyiminden kapsamlı bir şekilde bahsedeceğiz.

1- Sorgun Tabiat Parkı Nerede?

Sorgun Tabiat Parkı, Ankara ili sınırlarında yer almakta olup Güdül ilçesine bağlı bir konumdur. Özellikle de Ankara ve çevre illerde ikamet eden kişiler, bu kamp alanına rajatça ulaşabilirler. Bizim deneyimimizde de Ankara Çankaya üzerinden tabiat parkına ulaşımımız yaklaşık olarak 2 saat civarında olmuştu. 

Tabiat parkına Ayaş – Beypazarı yolu üzerinden gidilebildiği gibi TEM Ankara – İstanbul yolu kullanılarak da varılabiliyor.

2- Sorgun Ankara Arası Kaç KM?

Sorgun Tabiat Parkı ile Ankara şehir merkezi arasında ortalama 105 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Ankara’dan Güdül ilçesine varıldığında ise Sorgun’a yaklaşık olarak 25 kilometrelik bir mesafe kalıyor. Ulaşım için özel aracınızı tercih edebildiğiniz gibi bisiklet ile de farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

3- Sorgun Tabiat Parkı Ücretli Mi?

Sorgun Göleti kamp alanı için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Yalnızca kamp alanında bulunan bazı tesislerden faydalanırken belli bir ücret ödemeniz gerekebiliyor. Aynı şekilde mangal ya da odun hizmetleri de kamp alanı bünyesinde yer alan tesislerden ücretli olarak temin edilebiliyor. Bunun haricinde ise kamp alanında çadır kurmak ya da karavan ile konaklamak için ekstra bir meblağ talep edilmiyor. 

4- Sorgun Tabiat Parkı Güvenilir Mi?

Sorgun Tabiat Parkı, kampçılar ya da piknikçiler için oldukça güvenilir bir alan sunuyor. Zaten park etrafında günde 3 – 4 defaya mahsus olmak üzere bir güvenlik ekibi devriye geziyor. Parkın giriş ve çıkış kısımlarında da devamlı olarak yer alan bir güvenlik grubu bulunuyor. Yani tabiat parkı, konaklama için gelenlere güvenilir bir ortam sunuyor. Fakat elbette değerli eşyalarınızı çadırda ya da kamp alanında açık bir şekilde bırakmamanız bekleniyor.

5- Tabiat Parkı Kamp Alanında Vahşi Hayvan Var Mı?

Sorgun Tabiat Parkı hakkında en sık sorulan soruların arasında alandaki vahşi hayvan durumu yer alıyor. Kamptaki hafta sonu insan yoğunluğu fazla olduğundan vahşi hayvanlar ile karşılaşmak pek de mümkün gözükmüyor. Fakat ormanlık alanın iç kısımlarında kurt ya da ayı gibi vahşi hayvanların olduğu belirtiliyor. 

Biz iki günlük konaklama sürecinde herhangi bir şekilde vahşi bir sürü ile karşılaşmadık. Yalnızca sabaha karşı zamanlarda kimi zaman kurt ulumalarını duyduk. Fakat hayvanların insanların bulunduğu kamp alanına iniş yapması da pek mümkün durmuyor. 

Sorgun Tabiat Parkı, köpek popülasyonu bakımından yoğun bir alan. Kamp alanında yer alan köpekler ise köpek korkusu olanları adeta alıştırmak için orada bulumuş gibi. Her biri dost canlısı olan köpekler, insanlar ile oldukça güzel anlaşıyor. Sürüde yer alan bazı köpekler ise insanlardan oldukça ürküyor.

6- Sorgun Tabiat Parkı Telefon Çekiyor Mu?

Sorgun Tabiat Parkı ile ilgili en merak edilen konulardan bir diğeri de telefonun çekip çekmediğidir. Kamp alanının bazı bölgelerinde Türk Telekom çekerken hemen hemen her noktada Turkcell hizmeti almak mümkün kılınıyor. Alanda Vodafone ve diğer operatörler asla çekmiyor. 

Her ne kadar yaptığımız internet araştırmalarında Vodafone hatların kullanılabilir olduğu söylense de biz Vodafone hizmeti alamadık. Öyle ki Güdül mevkine ulaşana kadar yolda dahi Vodafone hatların çekmediğini deneyimledik.

7- Sorgun Kamp Alanında Ateş Yakılıyor Mu?

Söz konusu Sorgun Göleti Tabiat Parkı mangal sorguları olunca bu konuya da bir açıklık getirmek istedik. Sorgun Tabiat Parkı, daha önceki senelerde büyük sorunlar yaşamış bir park. Geçtiğimiz senelerde kampçıların ve piknikçilerin ateşi yüzünden 3 hektarlık alan yanıp kül olmuş. Dolayısıyla kamp alanında yer ateşi yakılmasına kesinlikle izin verilmiyor. Bu kurala uymayan kampçılara ise cezai işlem uygulanıyor.

Sorgun Tabiat Parkı kampında kalanlar ise isterlerse mangal ya da yerden yüksekte olan bir aparat ile ateş yakabiliyor. Bu aparatın yere temas etmemesi ve yemek pişirildikten sonra da mutlaka söndürülmesi gerekiyor. Zaten bu konuda kampçıları ve piknikçileri, günde 3 – 4 defa gezen güvenlik ekipleri uyarıyor.

8- Sorgun Tabiat Parkı İmkanları

Tabiat parkında konaklarken sizin için sağlanan bazı imkanlardan da faydalanabilirsiniz. Öncelikle kamp alanı içerisinde umumi tuvalet yer alıyor. Fakat özellikle de Covid-19 döneminde bu tip umumi WC alanlarının kullanımı da pek iç rahatlatmıyor. Aynı şekilde kamp alanı içerisinde bir adet yeme – içme tesisi ve mescid de bulunuyor.

Kamp alanında çeşme de mevcut olup konaklayan ya da piknik yapan kişilere ücretsiz olarak hizmet veriyor. Alanda pek çok piknik masası yer alırken giriş bölgesinde de küçük bir çocuk parkı bulunuyor. Biz daha çok orman kampını tercih ettiğimiz için asıl kamp alanından uzak bir yere yerleşmek istedik. Bu yüzden hafta sonu kalabalığından uzak kalmayı başarmış olduk. 

9- Sorgun Tabiat Parkı Hava Durumu

Sorgun Tabiat Parkı, ormanlık bir alanda yer aldığından akşam zamanı soğuk olabiliyor. Biz kamp deneyimimizi Temmuz ayında yaşamış olmamıza rağmen akşamları -5 dereceli tulumları tercih ettik. Alanda ateş yakmak da yasak olduğundan siz de mutlaka korunaklı bir çözüm yolu bulmalısınız. 

Gündüz hava durumu da değişken olup açıklık alanda güneşin yakıcılığı ile karşılaşmayı mümkün kılabiliyor. Göletin etrafında bulunurken mutlaka güneş kremi kullanmanız tavsiye ediliyor. Fakat alanın genel yaz hava durumu için serin ve ılık desek bence yeterli olur. 

Yorum Yapın